Nieuws

De materiaaltransitie is noodzakelijk

Wij hebben maar één planeet en nemen structureel meer van de aarde dan zij op termijn kan geven. Naast de energietransitie is ook meer aandacht nodig voor de materiaaltransitie, die helpt de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen en inzet op hernieuwbare grondstoffen. Dit vereist de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen en innovatieve productiemethoden, waarbij recycling en hergebruik centraal staan.

Auteur: Frank Steenhuisen

Wij hebben maar één planeet en momenteel nemen wij structureel meer van de aarde dan zij op termijn kan geven. Er zijn grote opgaven op gebied van klimaatverandering, biodiversiteit, milieuverontreiniging en leveringszekerheid. Daarom is naast de energietransitie ook meer aandacht nodig voor de materiaaltransitie.

De materiaaltransitie draagt in grote mate bij aan het afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en zet in op hernieuwbare grondstoffen. Er moeten nieuwe duurzame en veilige materialen worden ontwikkeld en andere methoden om die te maken.

Onze huidige lineaire economie maakt zodanig gebruik van (fossiele) grondstoffen dat de restproducten en afval nauwelijks voor circulair gebruik geschikt zijn. Er moeten innovatieve methoden worden ontwikkeld en geïndustrialiseerd om schaalbaar producten te maken met behulp van recycling, biobrandstoffen en CO2-opvang en -gebruik. Hierdoor kan het gebruik van fossiele grondstoffen worden afgebouwd en kunnen we inzetten op hernieuwbare grondstoffen.

De behoefte van de consument ligt niet bij de grondstoffen zelf, maar bij de producten die van deze materialen worden gemaakt en de eigenschappen die deze producten bieden. Het is cruciaal om anders om te gaan met materialen door minder materiaalintensief te leven, te gebruiken wat we al hebben, en niet steeds nieuwe grondstoffen te winnen.

Voor een circulaire economie is wel veel energie nodig. De vraag blijft of er in de toekomst voldoende betaalbare groene energie beschikbaar zal zijn om deze transitie mogelijk te maken. De EU heeft als doel gesteld dat tegen 2030 vijftien procent van de kritieke grondstoffen gerecycled moet worden. Hoewel hergebruik en reparatie bijdragen aan deze doelstelling, zijn deze maatregelen op zichzelf niet voldoende.

Binnen de chemische wereld (academisch en industrie) wordt gewerkt aan methoden om hergebruik in chemische producten in te bouwen. De circulaire chemie kijkt zowel naar de afval- als de productiekant. Momenteel is het leeuwendeel van de producten uitsluitend ontworpen voor hun functie. Door producten ‘circulair by design’ te ontwikkelen, worden ze eenvoudiger te hergebruiken en recyclen. Deze processen zijn echter zeer complex, duur, en tijdrovend (de time-to-market is circa 20 jaar), mede door factoren zoals consumentengedrag en marketing.

Hoewel de urgentie breed wordt erkend, vloeien de kapitaalstromen nog onvoldoende richting materiaaltransitietechnologieën. De grootste obstakels zijn de complexiteit van de materie en de lange terugverdientijd, welke de komende jaren sterk zullen veranderen door schaalbaarheid en wet- en regelgeving.

 

JBR gaat zich meer inzetten om de brug te slaan tussen investeerders en kapitaalbehoeftigen binnen de materiaaltransitie. Komende tijd zullen we korte two-pagers delen waarin we dieper ingaan op verschillende materiaaltechnologieën en de ontwikkelingen in de M&A-markt.

 

Klimaattechnologie investeringen in Europa (in EUR miljarden)

Bron: State of Climate Tech 2023: Investment analysis | PwC

Neem persoonlijk contact op met het team

Wilt u eens sparren met één van onze experts? Wij staan voor u klaar om met u in gesprek te gaan.

 

 

http://Ronald%20van%20Rijn

Ronald van Rijn
Managing Partner JBR

http://Rogier%20Tigchelaar

Rogier Tigchelaar
Senior Consultant Corporate Finance

http://Frank%20Steenhuisen

Frank Steenhuisen
Associate